Monday, June 23, 2008

Romlott paradicsom

Az elso hirek majusban csordogaltak: szalmonella-jarvany terjed, paradicsomok rejtik a virust. A szamok egyre nottek: 16 allam, mar 31, immaron tobb, mint 40. A betegek szama tobb szaz, mar halaleset is fuzodik a szalmonellas paradicsomokhoz. A gyorsettermek nem csusztatnak tobbe malomkereknyi - es oh, mily iztelen - paradicsomszeleteket az edeskes hamburgerzsemlek koze. A mexikoi ettermek leveszik a salsat a menurol, helyette kukorica-salsat ajanlanak, a vevok beketlenkednek, nem izlik a kukorica-salsa, ki hallott mar salsatlan buritorol?

Az egeszsegugyiek bizonytalankodnak, nincs meg a szalmonella-paradicsom szulohelye, Florida talan, vagy Mexiko? A nagy boltok takaros kis zoldsegstandjairol eltunik a paradicsom. Lassankent, allamrol-allamra tisztazzak a paradicsomfarmokat a gyanu alol: New York tiszta, New Jersey is - a helyi farnerek kollektive fellelegeznek es nehany nap alatt a szokasos heti forgalmuk sokszorosat bonyolitjak le paradicsombol.

Junius vegen meg mindig erkeznek a hirek a betegseget terjeszto gyumolcsrol es meg mindig Florida es Mexiko a gyanus. A CNN meg bedobja, hogy nem kizarhato, hogy a szalmonellas paradicsomok gonosz terroristak armanyakent zudultak a mit sem sejto amerikai fogyasztokra. 5-6 eve ez meg nagy sztori lehetett volna, visszatero szakertoi szegmensek a hircsatornakon, tudosok magyarazzak a paradicsom megfertozesenek elkepzelheto modjait, biztonsagi elemzok szabdaljak izekre a nemzet - Amerika - elelmiszer-ellatmanyanak gyenge es sebezheto pontjait. Ma csak esetlen, ugyetlen musorvezetoi kommentar, laposan puffan. A McDonalds lassan visszacsempeszi izetlen paradicsomait a hamburgerekre, a szupermarketek ujra feltoltik kis kosaraikat a tomegtermelt piros gyumolccsel. Az ar kisse emelkedett, errol majd meg lesz sztori boven: ezen a nyaron az arak emelkedese keseriti legjobban az amerikaiak szaja izet.

No comments: