Monday, June 23, 2008

Ki akar Warren Bufett-tal ebedelni?

Ujra itt az alkalom - az eBay 'elmeny' kategoriajaban ma reggel nyitott az aukcio, amelynek targya: ebed a befektetok kiralyaval, Amerika elo penzugyi gurujaval es legendajaval: Warren Buffett-tal.

http://cgi.ebay.com/Warren-Buffett-Power-Lunch-to-Benefit-Glide-Foundation_W0QQitemZ290240743739QQihZ019QQcategoryZ16071QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem

A tavalyi aukcio soran az ebed $605,000-ert kelt el, hasonszoru befektetesi alap manager volt a szerencses licitalo. A bevetelt akkor is, most is jotekonysagi alap javara utaljak at.

Warren Buffett, a 77 eves "Omahai Orakulum"-kent tisztelt paratlan tekintelyu uzletember minden megnyilatkozasa piacokat mozgathat. 2008-ban a Fortune magazin listaja szerint ismet o lett a vilag leggazdagabb embere 62 milliard dollarra becsult vagyonnal. Buffett egy kis kozepnyugati allam, Nebraska fovarosaban el, innet, a Wall Street zajatol, csillogasatol es villamlasatol tavol igazgatja birodalmanak anyahajojat, a Berkshire Hathaway befektetesi tarsasagot, amely 1990 es 2008 kozott tobb, mint 1500%-os hozamot produkalt - szemben peldaul az 500 legnagyobb amerikai cegbol allo S&P 500 index alig 268%-os hozamaval.

Buffett nem hive a bonyolult-cicomas, agyonspilezett penzugyi instrumentumoknak, befektetesi strategiaknak, gyakran biralja a wall streeti bankok rovidtavra csucsra jaratott, am hosszu tavon onpusztito befektetesi gepezeteit, a mennyisegbol profitalo es a minosegben semmit nem nyujto, draga, am haszontalan penzugyi tanacsadokat es az amerikai kormanyzat elefanttancat a gazdasagi-uzleti porondon. Nem hisz a csodakban - magas hozam, alacsony kockazat mindorokke? - es nem arul es vesz zsakbamacskat - ha valamely ceg, befektetes penzugyi beszamoloja, leirasa atlathatatlanul bonyolult, ne vesztegess tobb idot ra!

Hisz viszont a gazdagok emelt szintu adoztatasaban: evek ota lobbizik az orokosodesi ado emeleseert es a leggazdagabb adokuclsanak a drasztikus noveleseert. Hisz az egyszeru, atlathato, kemeny munkan, esszeru es jozan gazdsagai osszefuggeseken alapulo uzleti modellekben: Coca Cola, Geico biztositas, szolid energetikai cegek. Es hisz abban, hogy, akinek sok adatott, annak sokat es meg tobbet kell tovabb adnia. Igy aztan vegrendelete szerint halala utan szinte teljes vagyonat arra melto - ertsd atlathatoan es hatekonyan, ertekes es jo celok erdekeben mukodo - jotekonysagi alapokra hagyja. Ot idezve: "Nem erzek buntudatot a vagyonom miatt. En ugy fogom fel, hogy a penzem rengeteg kis kovetelsi csekket jelent, amelyet a tarsadalomtol bevalthatnek. Sok kis papircetli, amelyet fogyasztasra fordithatnek. Ha akarnam, felvehetnek 10,000 embert, hogy naphosszat, eletem vegeig a portremat festessem veluk. Es ettol emelkedne az ossznemzeti termek. De ennek a tarsadalomra valo hasznossaga mit sem erne es csak ennyit ernek el, hogy azt a 10,000 embert mas hasznos munkaktol, mint AIDS ktuatas, tanitas vagy betegapolas tavlotartsam. Igy aztan ezeknek a kvoeteleseknek csak kis toredeket hasznalom. Semmi kulonleges anyagi javra nem vagyom. Igy aztan a felesegem es a sajat halalom utan majd minden kovetelesemet majd jotekony alapoknak fogom adomanyozni."

Szivesen ebedelnek hat Warren Buffett-tal. Csak eppen nem gyulott meg ossze 605,000 dollarnyi kis kovetelesi papirfecnim, amit erre a celra bevalthatnek.

No comments: