Wednesday, July 2, 2008

Ures asztalok, kezbesithetetlen emailek, csonkulo ceges nevjegyzekek

Tavaly nyaron meg igyekeztunk nem elhinni, hogy bizony, itt van, megerkezett, az elkerulhetetlen, soha el nem marado megtorpanas, a lejtmenet, a ciklus lefele. Azota jonehany honap telt el es most mar senki sem tagadhatja, hogy nyakig benne vagyunk es hiaba biztatjuk magunkat, hogy mar kifele vagy majdnem kifele labolunk, hat nem.

Wall Street - bankja valogatja - akar mar harom-negy kornyi leepitesen is tul van. Kezdtek a 'jelzalog-erintett' teruleteken, visszavagdosni a 2005-2006-os evek vad tobzodasaiban dragan osszekalapalt jelzalog-birodalmakat. Aztan jottek a jelzalogra epult termekek ertekesitoi, elemzoi - egesz reszlegek tuntek el a rogzitett kamatozasu ertekpapirokkal foglalkozok kozul. Aztan jott a szokasos ev vegi- uj ev eleji 'tizedeles': a leggyengebb telejsitmenyt nyujtok 'elengedese', meg meg nehany szazaleknyi 'tehetseg' eltanacsolasa minden szintrol es minden osztalyrol. Aztan tavasszal ujra nekiveselkedtek, ezuttal a back office, technologia, egyeb ksiegito-tamogato tevekenyseg. Nyar elejere becsapott a villam a bankarok koze is. Bankja valogatta: hol a 'nagy' embereket tizedeltek - egy-egy managing directoron evi tobb milliot lehet megtakaritani - hol az aljabol, az elso, masodeves kezdo elemzokbol ritkitottak akar 20-25%-ot is.

Iratlan szabaly: hetfon, penteken nem rugunk ki embereket. Szerda-csutortok szamit jeles napoknak. A mar hetekkel elore terjengenek; mindig van legalabb egy jol ertesult emberke, aki napokkal elore tudja: a szemelyzetisek leofglaltak a szukseges konferencia-termeket, ekkor es ekkor lesz meg a verfurdo. A 'datum' elotti nehany napban a pesszimistabbak kis sportszatyrokban hazamentik szemelyes targyaikat: a nok a tusarku cserecipot, a ferfiak az extra nyakkendoket, csaladi fotokat, nehany erdekesebb papirost. Indul a vad talalgatas a varhato 'csomag' mereterol: ket honap, harom, esetleg meg valamennyi bonuszt is belecsusztatnak? Kollegak valtanak szemelyes email-cimeket, telefonszamokat: a vallalati cim, szam nem biztos, hogy tuleli a hetet.

Aztan a kijelolt napon - avagy egy masikon, ha teves az info - megjelennek a szemelyzetisek, megszalljak a kijelolt konferencia-termeket es indul a kivegzes. Udvarias, gyors, professzionalis a szolgaltatas, papirok irattatnak ala, a terminusok, feltetelek vilagosan elmagyarztatnak, gyors csomagolas az aztalnal, mig az udvarias szemelyzetis turelmesen varakozik - ezert jo elore csomagolni-hurcolkodni - az ajtonal gyors bucsu es a belepokartya elvetele. Ha minden jol szervezett, akkor, mire kier az ajton az 'elengedett', a neve maris toroltetett a ceg nevjegyzekebol, email cime megszunt letezni. Az ajtajan, asztalan a nevtabla meg hetekig-honapokig fennmaradhat. Asztalan otthagyott cuccai: csecsebecsek, tollak, asztali radio, ujsagok, egy-egy bogre, teafilterek. A napok-hetek teltevel a tetszetosebb, hasznalhatobb targyak lassan eltunedeznek, a radio, a szep tollak, a frissebb ujsagok. Lassan nem marad mas, mint nehany szetszort fecni, torott hegyu ceruza, a vak monitor es a mindig ures, ergonometrikusra tervezett fekete irodai szek. Es az email csoportokba beleragadt ervenytelenitett email cimrol meg honapokig pattannak vissza az uzenetek: kezbesithetetlen uzenet, cimzett ismeretlen, nem talalhato meg a rendszerben...

1 comment:

Anonymous said...

Remek poszt. Mostantól visszajáró vendég leszek itt.